Pakucho: garen met een rijk verleden

Gekleurde katoenplant

In 1997 richtte de Amerikaanse professor in antropologie en archeologie James M. Vreeland het bedrijf Peru Naturtex Partners op. Hij raakte gefascineerd door de van nature gekleurde katoenplant, en deed vervolgens jaren onderzoek. Zo ontdekte hij dat het hier een textieltraditie betrof die dateert van meer dan 3000 v. Chr: van Zuid-Amerika tot Azie, van Afrika tot Noord-Amerika – overal bleken deze gekleurde katoenzaadjes te hebben gegroeid. En hoewel met de opkomst van (chemische) kleurprocedés de witte katoen steeds meer ging domineren, bleken de zaden van dit natuurlijk gekleurde katoen niet uitgestorven.

Na jaren van onderzoek herstelde James M. Vreeland het pre-Colombiaanse productieproces van dit warm gekleurde katoen in ere en begon met de productie van de Pakucho-garen. Bij de productie van deze garen worden geen kleurstoffen, chemicaliën of andere synthetische processen toegepast. Het garen heeft daarom een Fair Trade-keurmerk. Bovendien vormt het verbouwen van het Pakucho-katoen voor de inheemse bevolking van Peru een lucratief alternatief voor het verbouwen  van  de illegale coca-plant. Nu telen al zo’n 100 families deze vezel naar voorbeeld van hun voorvaderen en de verkoop van elke streng garen draagt bij aan het uitbreiden van dit bijzondere project genaamd The Native Cotton Project.

Voor meer informatief over de Pakucho-garen kun je terecht in onze winkel op de Haarlemmerdijk 147 of online op http://weldraad.nl/wol-en-garens/katoen/pakucho.

Bron van afbeeldingen: Peru Naturetext Parners

Advertisements