Tussah zijde: prachtige vlinders

De legende gaat dat de Chinese keizerin Leizu op een middag haar thee in de tuin dronk, toen er een cocon van een zijderups in haar kopje viel. Tot haar grote verbazing zag Leizu de cocon zich ontrafelen in een ragfijne, prachtige draad. Zo werd de zijde ontdekt. Of deze legende nu waarheid in zich draagt of niet, feit is dat zijde een eeuwenoude geschiedenis kent in China. Zo werden er tijdens opgravingen stoffen gevonden die dateren van meer dan 3500 v. Chr. gevonden. Tot het ontstaan van de Zijderoute[1] in de klassieke oudheid werd zijde dan ook alleen in dit rijk gemaakt.

Van rups tot wilde zijde

Zijdevlinder. Bron: http://www.treknature.com

Tegenwoordig wordt zijde voornamelijk geproduceerd in India en China. Hier wordt de zijderups in gevangenschap gekweekt, om nog voordat hij de kans krijgt om zich te ontpoppen tot vlinder vergast of levend gekookt te worden. Dit om de cocon waar de rups zijn transformatie in ondergaat in takt te houden. Gruwelijk! Maar gelukkig is er ook wilde zijde (ook wel tussah zijde genoemd): een zijde die geoogst wordt van cocons waaruit een prachtige vlinder zich heeft kunnen ontpoppen. Hoewel de draad van wilde zijde minder glad is dan de draad die geoogste wordt van gecultiveerde zijderupsen, levert deze manier van productie een bijzonder garen op, met een structuur die karakter geeft aan de ervan gemaakte voorwerpen.

Nieuwe kleuren

Misschien wel net zo mooi als de prachtige zijdevlinders zijn de nieuwe kleuren van de Tussah Tweed van BC Garn. Deze garen is gemaakt van 100% wilde zijde en is bovendien met milieuvriendelijke verfstoffen bewerkt. Het resultaat is een heel zacht en licht garen – perfect voor alle zomer-projecten! Op onze site staat hier een voorbeeld van een sjaal gebreid met Tussah Tweed. Zowel de garen als dit patroon zijn uiteraard in de winkel verkrijgbaar.


[1] De zijderoute is een netwerk van wegen die eeuwenlang de belangrijkste handelsverbinding tussen oost en west vormde.

Advertisements