Vilten

Een liefde voor breien of haken gaat vaak gepaard met een liefde voor wol in het algemeen. Een leuke andere manier om bezig te zijn met wol is vilten: een soort wolbewerking, waarbij door de samenpersing van wolvezels textiel ontstaat. Deze manier van het verkrijgen van stof is eeuwenoud – het werd aanzienlijk eerder uitgevonden dan weven of breien. De oudste bewaarde viltresten dateren van ca. 6500 voor Christus!

Vilt ontstaat door de wolvezels langs elkaar te bewegen. Omdat de vezels schubben hebben, haken deze schubben bij beweging in elkaar. Door viltwol nat te maken en te agiteren (door middel van bijvoorbeeld zeep) haken de schubben in elkaar en wordt de stof steeds compacter en steviger. Ook kan vilt verkregen worden door met een naald met weerhaakjes herhaaldelijk in de viltwol te prikken. Door middel van naaldvilten kunnen handig mooie vormen gemaakt worden, zoals de schattige Vilten Vriendjes van Marie Horvath.

Heb je zin gekregen om deze techniek uit te proberen? In de webshop en winkel van Weldraad zijn uiteraard verschillende setjes viltwol te koop, voor zowel nat- als naaldvilten.

Advertisements