Álafoss: IJslandse wol

Foto door Manja Aidinova

Midden in de sprookjesachtig mooie natuur van IJsland ligt de wolfabriek van Álafoss. De geschiedenis van deze bijzondere plek gaat terug tot 1896, toen Björn Þorláksson, een plaatselijke boer, de fabriek bouwde. Energie voor de fabriek werd opgewekt uit de nabijgelegen waterval Álafoss in de Varmá-rivier, terwijl de vele waterbronnen in de buurt zorgden voor het warme water om de wol in te spoelen.

In de loop der jaren is er heel wat veranderd: door de groeiende vraag naar de Álafoss wol is er een nieuwe fabriek gebouwd, terwijl de oudere gebouwen van het complex nu als gerenoveerde studio’s ruimte bieden aan verschillende kunstenaars en ambachtslieden. Maar wat onveranderd bleef is de natuurvriendelijke aanpak van dit bedrijf.

Een kleine selectie van alle kleuren

Sinds kort is de prachtige garen Lopi van Álafoss verkrijgbaar bij Weldraad. Deze 100 % woldraad heeft hele bijzondere eigenschappen: de wol is licht en ademend, maar biedt tegelijk ook warme isolatie tegen weer en wind. En de draad is ook nog eens verkrijgbaar in een heleboel prachtige kleuren. Een geweldig materiaal voor alle winterprojecten, dus!

Wat zouden jullie van deze wol breien? Laat het ons weten via een comment!

Advertisements