Spinnen: van vezel tot draad

Woman spinning flax using a drop spindle and distaff. MS Fr. 599, f. 40, Bibliotheque Nationale, Paris 15th c. France via www.goldenacorn.net

Middeleeuwse afbeelding van spinnende vrouw

De kasten van Weldraad zijn gevuld met prachtige wol. Maar voordat al deze bolletjes wol werden gewonden van draden, waren deze draden ooit een wirwar van losse vezels. En om van die vezels een mooie draad te maken werden ze gesponnen.

Spinnen is een eeuwenoud proces dat gebaseerd is op het principe dat door het in elkaar draaien van de losse vezels een langere en sterkere draad ontstaat. Ter voorbereiding op het spinnen worden vezels, van bijvoorbeeld de katoenplant of de vacht van een schaap, schoongemaakt en gekaard (dit is een soort kammen), waardoor de vezels één kant op komen te liggen. Vervolgens kan het spinnen beginnen: de losse vezels worden met de hand, met behulp van een spintol of spinnewiel ineen gedraaid tot een lange draad. Zo ontstaat het garen dat we laten in bollen wol terugvinden op de planken van Weldraad!

Wil je zelf leren spinnen? Dat kan tijdens de cursus spinnen die op 11 januari wordt gegeven door Andra Perrin bij Weldraad. Tijdens deze workshop leer je spinnen op je eigen spinnenwiel en/of op een spintol. Kijk voor meer info op onze website.

single spindle wool via www.fairyspindles.com

Spintol met gesponnen draad

Afbeelding spinnende vrouw via http://www.goldenacorn.net

Afbeelding spintol via Fairy Spindles

Advertisements