P(r)ima Cotton

Katoen is katoen, denk je misschien. Maar het ene katoen is het andere niet! Soorten katoen verschillen van elkaar in vezellengte en sterkte. Hoe langer en sterker de vezel, hoe zachter en duurzamer de garen die ervan gesponnen worden. En de zachtste en sterkste van allemaal is de Pima Katoen.

Het Pima katoen is vernoemd naar een indianenstam die in het begin van de vorige eeuw deze katoenplanten verbouwden in Arizona. De benaming is tegenwoordig echter een generieke naam voor een katoen met extra lange vezels (ook wel ELS genaamd) dat geteeld wordt in onder andere de VS, Australië en Peru.

Wij voegden onlangs het door het Duitse bedrijf Naturfasern geproduceerde Pima Cotton toe aan het assortiment. Zij werken met uitsluitend natuurlijke stoffen als basis voor de garens. Pima Cotton is verkrijgbaar in een aantal pasteltinten, maar ook in multicolor blends.

Fijn aan dit garen is niet alleen de sterkte en zachtheid van de vezel, maar ook de toevoeging van een wol: het maakt het garen net een beetje warmer, wat in ons wisselende klimaat tegenwoordig geen luxe maar noodzaak lijkt… Prima garen voor een fijn vestje bijvoorbeeld. Of een mooie shawl. Wat zou jij van dit garen willen maken?

Advertisements