Tegen motten

article_content_inline_full_1346854573_Kleidermotte_2668

Een voorbeeld van een textielmot

Ze zijn de schrik van elke garen-liefhebber: motten! De larven eten gaten in je handgemaakte kleding, verpesten die peperdure garen die je nu juist voor dat ene speciale project had bewaard en leggen als ze volgroeide motten zijn weer eitjes. En dan kan de cyclus weer opnieuw beginnen… Maar gelukkig valt er heel wat te doen om een mottenplaag op een milieuvriendelijke en duurzame manier te voorkomen of, als het kwaad al geschied is, te beëindigen. Vandaag zetten we wat tips voor je op een rijtje.

Preventie

Tegen de tijd dat je de motten ontdekt is het kwaad vaak al geschied – de garen of kleding waar de motten zich in gevestigd hebben is dan al beschadigd. Daarom is het het beste om de komst van de mot voor te zijn. Er zijn gelukkig heel wat manieren om je kleding en garen tegen motten te beschermen. Door je garen of kleding in afgesloten plastic te bewaren minimaliseer je de kans dat motten er hun intrek in nemen. Ook garen en kleding die vaak wordt bewogen en gelucht zullen niet zo snel ten prooi vallen aan een mottenplaag. Het bewerken van de garen en kleding met Neem-extract, zorgt ervoor dat de motten niet alleen worden verdreven, maar ook onvruchtbaar worden en dus geen grotere plaag veroorzaken. Het neem-extract kan bijvoorbeeld aangebracht worden in de vorm van een spray, of door neembladeren in een luchtdoorlatend zakje bij de garen te leggen. Ook de geur van cederhout of lavendel kan worden gebruikt om kleding en garen onaantrekkelijk te maken voor motten.

Bestrijding

Heb je toch last van motten? Dan is het tijd voor bestrijding. Was de garen of kleding waar je de (gaten veroorzaakt door) motten of larven hebt ontdekt goed en stop deze na het drogen in de vriezer. Ook aangrenzende stukken kunnen motten of mottenlarven bevatten, dus het is aan te bevelen ook deze te behandelen. Aangeraden wordt om bij een temperatuur van –30 °C de kleding of garen 3 dagen in de vriezer te laten liggen. Hoe lager de temperatuur, hoe korter tijd in de vriezer hoeft te zijn. Vergeet na behandeling natuurlijk niet tot preventie over te gaan om een herhaling van de plaag te voorkomen.

Grappig alternatief

En dan hebben we nog een laatste manier: laat de motten schrikken! Brei deze gigantische mot om de andere motten de stuipen op het lijf te jagen. De effectiviteit van deze methode is niet bewezen, maar het is wel het meest grappige alternatief!

Advertisements