Lovikka wanten

Toen Maria de Lovikka-wol van Ullcentrum zag, moest ze gelijk denken aan het verhaal dat haar oma haar eens vertelde – het verhaal van de Lovikka wanten.

 Eind 19de eeuw woonde Erika Aittamaas in een klein dorpje in het noordelijkste puntje van Zweden (zelfs boven de Poolcirkel!), genaamd Lovikka. Erika’s man was een bosarbeider, het gezin was arm en ze hadden veel kinderen. Om geld te verdienen breide Erika voor de verkoop. Toen zij een keer een paar extra dikke wanten zou breien maakte ze een fout; de wanten werden zo dik en stijf dat de besteller ze niet wilde hebben. Erika waste en borstelde de wanten met een wolkom, zodat ze fijner werden om te dragen. Zo ontstonden de Lovikkawanten. De vraag naar Erika’s wanten werd zo groot dat zij het breien van de Lovikkawanten aan andere vrouwen leerden. Zo werd het breien van deze wanten een belangrijke inkomstenbron voor vrouwen in Lovikka en omgeving.

Naar aanleiding van dit mooie verhaal achter de traditionele Zweedse wanten, breide Maria een paar Lovikka-wanten. De Lovikka is perfect voor handschoenen, omdat deze wol winddicht en waterafstotend is. De geborduurde rand zorgt ervoor dat de wanten goed afsluiten en er zo geen regen of sneeuw naar binnen kan komen. Het gevlochten koordje met kwastje dient dan weer om de wanten makkelijk te kunnen ophangen, zodat ze sneller drogen.

Anna vond deze wanten zo mooi, dat ze Maria vroeg om het patroon ervan uit te schrijven. Dat heeft Maria gedaan, dus kan ook jij nu zo’n mooi paar wanten maken! Alle benodigdheden hiervoor zijn uiteraard in de winkel aanwezig.

Heb jij een mooi paar wanten gemaakt? Of wil je een ander project met ons delen? Wij zijn benieuwd! Mail een foto van jouw werk naar sacha@weldraad.nl en wij delen deze graag met al onze likers op Facebook.

Advertisements